woensdag 15 februari 2012

NAVO toont diep berouw over doden kinderen bij luchtaanval Kapisa in oosten Afghanistan

De hoogste commandant van de NAVO-ISAF-troepenmacht in Afghanistan, generaal John R. Allen, heeft woensdag zijn diepe spijt overgebracht aan de families van verschillende jongeren die vorige week omkwamen bij een luchtaanval van de NAVO in Kapisa.

Dat meldt Pajhwok. Acht kinderen werden op 8 februari gedood bij een NAVO-luchtaanval in het district Nijrab in de provincie Kapisa in het oosten van Afghanistan.

Generaal John Allen zei: “Hoewel de exacte omstandigheden van dit tragische incident nog moeten worden vastgesteld, neemt ISAF passende maatregelen om de feiten vast te stellen, en te voorkomen dat soortgelijke incidenten in de toekomst plaats kunnen vinden.”

Allen zei verder in een verklaring: “Mijn missie is het beschermen van de civiele bevolking van Afghanistan. Ik neem het verlies van elk Afghaans leven erg serieus.”

De NAVO ging tot de luchtaanval over omdat gedacht werd dat het doelwit een bedreiging vormde voor de Afghaanse politie en NAVO-soldaten.

Maar vervolgens bleek dat van een dreiging geen sprake was. Zeven van de slachtoffers zouden tussen de 6 en 14 jaar oud zijn geweest. Het achtste slachtoffer was een verstandelijk gehandicapte jongen van ongeveer 20.

Een team dat de burgerslachtoffers die vielen in Kapisa en de Oost-Afghaanse provincie Kunar onderzocht wil een onmiddellijk eind aan al de zijdelingse schade die wordt aangericht door aanvallen van de NAVO.

Het team zegt dat verontschuldigingen en condoleances niet langer door de bevolking worden geaccepteerd.

Onderzoek van teams die waren aangewezen door de Afghaanse president Hamid Karzai wijst uit dat bij een grondoperatie van de NAVO in Kunar en een luchtaanval in Kapisa 15 burgers werden gedood, waaronder vrouwen en kinderen.

Zeven leden van een familie werden in het district Sawakai in Kunar gedood en acht kinderen in het district Nijrab in de provincie Kapisa, zo zeiden onderzoekers tijdens een persconferentie in Kabul.

Vorige week werd al bekend dat Franse militairen niet over de juiste informatie beschikten tijdens de luchtaanval waarbij de 8 kinderen werden gedood in Kapisa.

De aanval op de kinderen was volgens een lid van het Afghaanse onderzoeksteam gebaseerd op misleidende gegevens die een agent had verstrekt aan de Franse troepenmacht in Kapisa.

Zie ook:
Informant misleidde NAVO bij luchtaanval waarbij 8 kinderen omkwamen in Kapisa