zaterdag 18 februari 2012

NAVO-luchtaanval met 8 dode kinderen werd “niet gecoördineerd met Afghanen”

De luchtaanval van de NAVO waarbij vorige week 8 kinderen om het leven kwamen in de provincie Kapisa in het oosten van Afghanistan werd niet gecoördineerd samen met de Afghaanse politie. Dat had de NAVO wel beweerd.

Radio Nederland Wereldomroep bericht dat Bismillah Mohammadi, de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, zaterdag tijdens een ondervraging door het parlement zei dat Afghaanse strijdkrachten niet betrokken waren bij het incident.

“We waren niet betrokken bij dat incident, de NAVO coördineerde de aanval niet met onze politie,” zo zei Mohammadi tegen parlementariërs.

Daarmee ontkende hij een eerder verslag van de NAVO, waarin werd gesteld dat het een gezamenlijke operatie was.

De door de VS geleide NAVO-strijdmacht in Afghanistan gaf afgelopen woensdag toe dat 8 jongeren werden gedood bij een luchtaanval op 8 februari in het district Nijrab in de Oost-Afghaanse provincie Kapisa, waar Franse troepen zijn gestationeerd.

De NAVO beklemtoonde daarbij dat de tieners gewapend waren en een bedreiging vormde voor NAVO-soldaten.

Uit Afghaanse onderzoek bleek eerder dat een agent van de Franse troepen misleidende informatie had doorgegeven aan de buitenlandse troepenmacht.

De hoogste commandant van de NAVO-ISAF-troepenmacht in Afghanistan, de Amerikaanse generaal John R. Allen, bracht woensdag zijn diepe spijt over de tragedie over aan de families van de jongeren die omkwamen bij de luchtaanval.

Volgens de Wereldomroep neemt door het incident de bezorgdheid toe dat de toch al gespannen verhouding tussen de Afghaanse regering en haar Westerse bondgenoten verslechtert.

Zie ook:
NAVO toont diep berouw over doden kinderen bij luchtaanval Kapisa in oosten Afghanistan
Informant misleidde NAVO bij luchtaanval waarbij 8 kinderen omkwamen in Kapisa