maandag 30 juni 2008

“Spionnen” vermoord in Kapisa

In de noordoostelijke provincie Kapisa hebben de Taliban maandag twee mensen omgebracht en een verwond die ze beschuldigden van spionage voor buitenlandse troepen.

De Taliban zeiden volgens media in Afghanistan dat ze eerst een van de twee spionnen hadden gedood. Ze hebben nog steeds zijn lichaam.

Qari Yousaf Ahmadi zei dat het om Gul Nazim en Sheikh Zabit gaat, inwoners van Nawrozkhel in het gewelddadige district Tagab. Een van de twee overleed ter plaatse, de ander liep verwondingen op, aldus de Taliban-woordvoerder.

Qari zei dat zijn organisaties over bewijzen beschikte dat de drie voor de troepen van de VS spioneerden en dat ze betrokken waren bij de dood van de beroemde plaatselijke Taliban-leiders Mavlavi Muhammadullah, Mavlavi Sarfaraz en Mavlavi Abdul Wali tijdens een overval van buitenlandse troepen.

De provincie Kapisa hoort tot het Regionaal Commando oost van de ISAF-veiligheidsmacht. Het provinciaal Reconstructie Team wordt er geled door de VS. Daarnaast zijn er tropen actief in Afghanistan van de door de VS geleide coalitie.

De Taliban zijn niet mals voor personen die ze verdenken van spionage of samenwerking met de regering of de buitenlandse legers. Wanneer de Taliban de kans krijgen ontvoeren of doden ze deze mensen.